Uitgebuite Roemeense arbeidsmigranten weer terecht

Foto: Pixabay-Jai79 (CC0-Public Domain)

LINNE – De vijftig arbeidsmigranten die onder erbarmelijke omstandigheden werden gevonden op een boerderijcomplex in Linne, zijn terecht. Dat zegt burgemeester Stef Strous tegen het ANP.

Sinds 30 mei was het onduidelijk waar zij verbleven, nadat de burgemeester de eigenaren van het bedrijf opdracht had gegeven voor een nieuw onderkomen te zorgen.

Bevoegdheid
‘We weten waar ze zijn, op straat en huisniveau’ zei Strous. ‘Een aantal mensen, vijf of zes, zijn terug naar Roemenië’. De rest van de vijftig arbeidsmigranten zit op twee verschillende plekken, buiten de gemeente Maasgouw. ‘Het is aan de eigenaar om te vertellen waar, daar heb ik geen bevoegdheid toe.’ Wel laat Strous ‘verifiëren of dat omgevingen zijn die voldoen aan de eisen’.

Intimiderend
Op donderdag 27 mei werden de Roemenen ontdekt bij de boerderij tijdens een gezamenlijke controle van de gemeente met de vreemdelingenpolitie en de Inspectie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Onder de werknemers was ook een ‘voorman, iemand uit Roemenië die de boel in het gareel hield’. Voor hem waren de anderen bang. ‘Hij was intimiderend en mensen konden niet vrijuit spreken’. De panden waren op gebied van bouw en brandveiligheid slecht. Daarom werden de eigenaren door de burgemeester gesommeerd een andere woonplek te zoeken. Waarheen kreeg de burgemeester niet te horen. ‘Het is de verantwoordelijkheid van de werkgever internationale arbeiders huisvesting te geven.’

Wakker
Waarom niet in de gaten werd gehouden of de Roemeense uitzendkrachten nu wel op een goede plek terechtkwamen, kan Strous niet zeggen. ‘Met de kennis van nu hadden we moeten eisen dat de eigenaar door moest geven waar ze zijn, zodat we konden nagaan of ze op een veilige en goede plek terechtkwamen. Het aspergeseizoen loopt nog een week. Gaan ze dan ergens anders werken, of terug naar Roemenië? Dat weet ik niet. Ze zijn nu buiten onze gemeente, dus daar eindigt onze verantwoordelijkheid.’ De burgemeester zegt wel wakker geschud te zijn. ‘Dit laten we niet meer gebeuren.’ Hij heeft gesproken met Emile Roemer, voorzitter van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten, die na het incident aankaartte dat er in heel Nederland geen zicht is op het aantal gastarbeiders en waar ze wonen. Strous wil zorgen dat de arbeiders zorg krijgen en geregistreerd wordt wie waar slaapt. Verder moet alleen nog gewerkt worden met gecertificeerde uitzendbureaus.

Cookieinstellingen