Roermond moet leerplichttaken Maasgouw overnemen

Foto: Pixabay - klimkin (CC0-Public Domain)

MAASGOUW/ROERMOND – De gemeente Roermond gaat leerplichttaken overnemen van Maasgouw, zo meldde Dagblad De Limburger vrijdag.

Roermond heeft al langer de regie in handen in Midden-Limburg bij de uitvoering van de leerplichtwet, ook in Leudal en Roerdalen bijvoorbeeld.

Kwetsbaar
De meeste gemeenten in de regio hebben ook hun andere leerplichttaken uitbesteed aan Roermond. Maasgouw koos er ooit voor dat niet te doen, omdat men vond dat met name in het primair onderwijs de nabijheid van leerplicht een toegevoegde waarde heeft. Er wonen 2659 leerplichtige kinderen in Maasgouw, bijna voldoende voor een fulltime leerplichtambtenaar. In Maasgouw wordt deze taak nu uitgevoerd door één medewerker, zonder de bevoegdheid van bijzonder opsporingsambtenaar. Die medewerker is ook nog verantwoordelijk voor de uitvoering van het leerlingenvervoer en alle andere onderwijstaken. De gemeente vind nu dat 1 fte voor al deze taken te krap is. Het maakt de uitvoering van de leerplichtwet in Maasgouw te kwetsbaar. Het onderbrengen van de leerplichttaken bij Roermond gaat Maasgouw 60.000 euro per jaar kosten. Ouders moeten weinig gaan merken van de verandering, die komend schooljaar al geregeld zou moeten zijn.

Cookieinstellingen