Draagvlak Rijksvaccinatieprogramma in Maasgouw sterk gestegen

Foto: Pixabay - kfuhlert (CC0-Public Domain)

MAASGOUW – Vaals is de Limburgse gemeente waar in 2020 de meeste weerstand was tegen het Rijksvaccinatieprogramma. Ouders weigerden hier vorig jaar het vaakst hun kinderen volledig in te enten tegen infectieziekten als polio en mazelen.

Om die reden krijgt de overheid hier mogelijk dit jaar ook te maken met relatief veel coronavaccinatieweigeraars. In Maasgouw nam het draagvlak juist het sterkste toe.

WHO
Dit blijkt allemaal uit onderzoek van het Zorgverzekering Informatie Centrum (Z.I.C.), dat de vaccinatiegraad onder tweejarigen per gemeente in kaart bracht op basis van RIVM-data. In 2020 had 70,4 procent van de tweejarigen in Vaals al hun inentingen ontvangen. Nergens in Limburg is dit percentage zo laag. Om goed te beschermen, streeft het WHO naar een regionale vaccinatiegraad van minimaal 80 procent. Ook in Kerkrade (85,9 procent), Valkenburg aan de Geul (88,7 procent) en Maastricht (89,6 procent) hadden relatief weinig tweejarigen in 2020 al hun inentingen ontvangen volgens het Rijksvaccinatieprogramma.

Nederweert
In Nederweert waren tweejarigen vorig jaar juist het vaakst volledig gevaccineerd: 97,8 procent van de kinderen had hier alle inentingen ontvangen. In 2020 was er op landelijk niveau een kleine toename te zien in het percentage volledig gevaccineerde kinderen (+0,6 procentpunt). Maar het draagvlak nam in Limburg dus het sterkst toe in de gemeente Maasgouw. Ten opzichte van 2019 waren er in 2020 5,5 procent meer tweejarige kinderen volledig ingeënt. Ook in Echt-Susteren (+95,6 procentpunt) is deze stijging groot. In Vaals nam het animo om tweejarigen te vaccineren nog verder af. 7,7 procent minder ouders beschermden hun kinderen hier tegen infectieziekten ten opzichte van vorig jaar.

Meer informatie over het onderzoek is te vinden op deze site.

Cookieinstellingen