Van Nieuwenhuizen spreekt in voorjaar voorkeur uit over dijkverleggingen Thorn-Wessem

Foto: WML

THORN/WESSEM – Donderdag 21 november heeft minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (VVD) uitgesproken dat de regio verder kan met de systeemmaatregelen, ook wel dijkverleggingen genoemd. Voor Thorn en Wessem spreekt de minister in het voorjaar 2020 haar voorkeur uit.

In juli 2019 hebben bestuurders uit de regio een regionale voorzet voor de systeemmaatregelen opgesteld en aangeboden aan de minister. Op 11 juli bezocht de minister het gebied en ging in gesprek met betrokkenen over de impact van de maatregelen en over het feit dat ze al jaren wachten op duidelijkheid. De Tweede Kamer is vrijdag 22 november over het besluit geïnformeerd.

Duidelijkheid
‘Complimenten voor de minister om daadkracht te tonen en na jarenlange onduidelijkheid nu de regio de opdracht te geven om door te kunnen pakken met de systeemmaatregelen. We zijn er nog niet, maar dit is een belangrijke stap naar een betere bescherming tegen Maas hoogwater’ zegt Jos Teeuwen, lid dagelijks bestuur portefeuille hoogwaterbescherming/ waterkeringen Waterschap Limburg. ‘We kunnen aan de slag met de gebiedsontwikkeling en samen bouwen aan waterveiligheid in Well, Arcen en Baarlo-Hout-Blerick. Hopelijk volgt het besluit van de minister snel voor Thorn-Wessem’ geeft Antoon Splinter aan. Hij is vertegenwoordiger namens de wethouders Stuurgroep Hoogwaterbeschermingsprogramma Noordelijke Maasvallei.

Informatiebijeenkomsten
De komende periode vinden in de gebieden informatie-spreekuren en/of bijeenkomsten plaats. Hier kunnen geïnteresseerden een toelichting krijgen en vragen stellen over de vervolgstappen systeemmaatregelen in het gebied. De data en locaties zijn hier te vinden. Voor de systeemmaatregel Thorn – Wessem wordt dus tot voorjaar 2020 ruimte genomen om een besluit te nemen, waarbij Rijk en regio de mogelijkheden verkennen van een gebiedspakket en een passende en juridisch houdbare beschermingsaanpak. Niettemin organiseert het Waterschap Limburg op 9 december de informatiebijeenkomst in Kasteelhoeve de Grote Hegge, aan de Waterstraat 9 in Thorn, over het dijktraject Thorn-Wessem. Die bijeenkomst begint om 19.00 uur met een presentatie. Aansluitend vindt er een informatiemarkt plaats tot 21.30 uur.

Cookieinstellingen