Op reis met je kind: denk aan de juiste vaccinaties…

Foto: Pixabay - cotrim (CC0-Public Domain)

MAASGOUW – De zomer is in aantocht. Veel mensen zoeken de zon op. En ieder jaar reizen veel gezinnen naar bestemmingen waar ziekten zoals hepatitis A (geelzucht) voorkomen.

Ook naar ‘dichtbij gelegen’ landen die minder risicovol lijken, maar dat niet zijn, zoals Marokko en Turkije. Ook in de opkomende vakantiebestemming Kaapverdië kun je besmettelijke geelzucht (hepatitis A) oplopen. Een vaccinatie voorkomt ziekte.

Virus
Ouders gaan er vaak ten onrechte van uit dat kinderen benodigde vaccinaties hebben gehad via het Rijksvaccinatieprogramma. Hepatitis A maakt hier echter geen deel van uit. Hepatitis A is een ziekte van de lever die wordt veroorzaakt door een virus, dat je via de mond binnen krijgt. Kinderen en ook volwassenen kunnen de ziekte gemakkelijk oplopen. Hepatitis A kan zich na terugkomst van vakantie via de toiletten, deurklinken, kranen en handdoeken verspreiden. ‘Door vaccinatie tegen hepatitis A beschermen mensen dus niet alleen zichzelf tegen de ziekte, maar worden ook uitbraken bij terugkomst in Nederland voorkomen’ bevestigt Carol Niesen, reizigersgeneeskundige van de GGD Limburg-Noord.

App
Meer informatie over hepatitis A en andere reis gerelateerde ziekten en landen waarvoor vaccinaties aanbevolen worden of verplicht zijn, vindt je op de website van GGD Reisvaccinaties. Download de (gratis) app GGDreistmee om goed voorbereid op reis te gaan…

Cookieinstellingen