Extra droogtemaatregelen door Waterschap Limburg

Foto: Gemeente Maasgouw

MAASGOUW – Waterschap Limburg neemt aanvullende maatregelen in verband met de droogte. Zo zal er extra kanaalwater worden gepompt naar een deel van het bekenstelsel. Ook wordt het gebruik van beekwater verder beperkt.

‘In deze tijd van droogte is het altijd zoeken naar de juiste balans tussen natuur, het beschikken over water en de voedselzekerheid door beregening. We proberen in onze aanpak met alle aspecten rekening te houden’, vertelt Chrit Wolfhagen, bestuurslid van Waterschap Limburg.

Water en beken
Van het Kanaal Wessem-Nederweert wordt water overgepompt naar de peelkanalen. Liefst vierhonderd liter per seconde extra kan de komende weken worden ingelaten, zodat de beken water blijven voeren. Een deel daarvan wordt doorgeleid naar het gebied van Waterschap Aa en Maas, in het noordoosten van Noord-Brabant. De rest zal vooral door het stroomgebied van de Grote Molenbeek worden geleid, omdat hier erg lage waterstanden zijn. ‘Wij hebben afspraken gemaakt met Rijkswaterstaat en Waterschap Aa en Maas over het tijdelijk verhogen van de waterhoeveelheid die in het wateraanvoerstelsel kan worden ingelaten’, aldus Wolfhagen.

Beregening
Verder mochten tot nu toe kapitaalintensieve teelten, zoals de fruit- en groenteteelt, vierentwintig uur per dag worden beregend. Sinds afgelopen vrijdag is het bij de fruitteelt beperkt tot alleen overdag, om zo verbrandingsschade te voorkomen. Bij de overige teelten mag beregening alleen tussen 20.00 uur en 10.00 uur. De beperking geldt voor de beken en zijrivieren van de Maas. Rijkswaterstaat is verantwoordelijk voor het watergebruik op de Maas zelf. Met alle maatregelen verwacht het waterschap de gevolgen van de droogte, zoals grootschalige droogval van beken, gewasschade en vissterfte, te voorkomen. Voor meer informatie of vragen, bekijk de webpagina van het waterschap of bel met 088-88.90.100.

Cookieinstellingen