Strijd tegen criminele activiteiten: Maasgouw sluit aan bij Meld Misdaad Anoniem

Foto: Facebook gemeente Maasgouw

MAASGOUW – De gemeente Maasgouw werkt sinds 1 mei nauw samen met Meld Misdaad Anoniem (MMA). Burgemeester Strous en Marc Janssen van het meldpunt ondertekenden de overeenkomst.

Iedereen kan bij Meld Misdaad Anoniem een melding doen. Niet voor de muziek van de buren die te hard staat, of een blaffende hond. Maar wel als het gaat om mogelijke criminele activiteiten.

Onafhankelijk
Bij MMA kun je bijvoorbeeld terecht voor meldingen over hennepteelt, drugslabs, overvallen, gedwongen prostitutie, milieucriminaliteit, fraude of onverklaarbaar vermogen. Maar ook voor huiselijk geweld of kindermishandeling. De anonimiteit van de melder staat hierbij altijd centraal. Het meldpunt MMA is een onafhankelijke stichting en maakt geen onderdeel uit van politie of justitie. Daardoor kunnen ze de anonimiteit van melders garanderen. Politie moet alle bekende informatie meenemen in een melding. De medewerkers van MMA filteren alle informatie die kan leiden naar de melder er uit, voordat de melding verder wordt geleid.

Vangnet
Het is altijd het beste om rechtstreeks naar de politie te stappen als je informatie hebt over mogelijke criminele activiteiten, maar in de praktijk blijkt dat niet altijd even gemakkelijk. Er zijn veel redenen voor mensen om niet te melden. Bijvoorbeeld uit angst voor wraak, of omdat ze de dader kennen of de gevolgen niet kunnen overzien. Voor al die gevallen is Meld Misdaad Anoniem een vangnet. Zij zorgen ervoor dat de informatie bij de opsporing terecht komt, maar de melder blijft altijd buiten beeld.

Ogen en oren
Om de bestuurlijke aanpak van criminaliteit door gemeenten vorm te geven is een goede informatiepositie nodig. MMA-meldingen kunnen hier een waardevolle bijdrage aan leveren. ‘Het is belangrijk dat we deze vorm van criminaliteit opsporen en aanpakken. We hebben daarbij de ogen en oren van onze inwoners en ondernemers hard nodig’, aldus de burgemeester. Doordat de gemeente de meldingen ontvangt, is ze direct op de hoogte van de inhoud. Hierdoor kan de gemeente vanuit haar coördinerende rol, samen met partners, kijken naar eventuele vervolgstappen en deze vervolgstappen ook monitoren.

Bereikbaar
Ook kan de gemeente er nu beter voor zorgen dat acties van verschillende partners elkaar niet doorkruisen. Bijvoorbeeld wanneer de gemeente een melding over een mogelijke hennepplantage ontvangt. De gemeente heeft dan de mogelijkheid om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld een controle door een toezichthouder van de gemeente het politieonderzoek niet hindert. MMA is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Op werkdagen van 8.00 uur tot 22.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur. Melden kan ook 24/7 via een beveiligde omgeving op www.meldmisdaadanoniem.nl/melden.

Cookieinstellingen