Stuw Linne 100 jaar: teambuilding Art Project

jul 11 , 15:59 Cultuur
01 2
LINNE - Medio september 2025 bestaat de stuw van Linne maar liefst honderd jaar. Dit historische feit wil de Stichting Stuw Linne 100 Jaar natuurlijk niet zomaar aan zich voorbij laten gaan.
Om dit honderdjarig jubileum te herdenken en te vieren, organiseert de stichting volgend jaar een groots opgezet eeuwfeest.
De Vlook van Osen
Zo heeft Frits Criens, in samenspraak met initiator Piet Evers, het script geschreven voor een speciaal toneelstuk De Vlook van Osen
, dat door Johan Korten geregisseerd gaat worden. De repetities gaan dit jaar nog in september van start. Tijdens dit meerdaagse festijn zullen zowel acteurs van diverse toneelverenigingen als figuranten 10 voorstellingen geven van dit buitenlucht spektakelstuk.
Verder zal er een meerdaagse expo Trots op de Stuw plaatsvinden met als thema water , in de breedste zin van het woord. Daarbij zijn niet alleen bedrijven betrokken die met water te maken hebben, zoals bijvoorbeeld Rijkswaterstaat, het Waterschap, de Veiligheidsregio Limburg Noord en WML. Maar ook de gemeente Maasgouw én verschillende scholen. Scholieren van basisscholen, middelbare en hogere scholen krijgen de opdracht een stuw te bouwen en daarbij hun eigen creativiteit en innovaties in te brengen. Daaraan is bovendien een echt wedstrijdelement verbonden. Er zullen allerlei activiteiten op en nabij het water plaatsvinden, waaronder een heuse calamiteitenoefening: Blus de Lus . Verder komt er nog een speciaal jubileumboek over de Stuw Linne uit.
Kers op de taart
'De Stuw Linne was de eerste van zeven stuwen in de Maas. In 1925 kwam Koningin Wilhelmina voor de officiële ingebruikname van de stuw naar Linne. Hoe mooi zou het zijn als Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima precies 100 jaar later ook aanwezig zouden zijn bij dit eeuwfeest,' aldus voorzitter Hans Suntjens. 'Dat zou toch de kers op de taart zijn.'
Bij zo'n groot evenement kan natuurlijk geen 'herdenkingsvlag' ontbreken. Vandaar dat op 7 juli een soort Art Project was georganiseerd. De 'stuwgenoten', zoals zij zich noemen, togen op deze zondagmiddag naar een plateau nabij de stuw in Linne en creëerden samen een schildering van de stuw. De deelnemers mochten om de beurt met de airbrush aan de slag, daarbij professioneel bijgestaan door niemand minder dan de Maestro zelf: Dr. Brushness. Onder het genot van een glaasje Linner Stuwbitter en een hapje, zagen zij de schildering groeien tot een prachtig geheel. En het eindresultaat mag er zeker zijn.
Promotiefilmpjes
Nina Smeijsters hield interviews met onder meer Frits Criens en Johan Korten. Dit zijn respectievelijk de schrijver en regisseur van het openlucht toneelstuk De Vlook van Osen
. Ook interviewde zij voorzitter Hans Suntjens, initiator Piet Evers én Saskia Robinson van de Rabobank. Hiervan maakte videograaf Rein Peeters weer video-opnamen. Van de teambuildingsmiddag, evenals van alle toekomstige voorbereidende activiteiten, worden promotiefilmpjes gemaakt. Deze worden de komende maanden gebruikt op de sociale media om de evenementen in 2025 te promoten.